Blog Bola Sepak Malaysia

Fakta Dan Senarai Pemenang Kasut Emas Liga Super 2004 - Kini

Senarai Pemenang Kasut Emas Liga Super 2004 - Kini. Anugerah 'kasut emas' merupakan anugerah yang akan diberikan kepada penjaring terbanyak sesuatu kejohanan. Anugerah ini amat bernilai bagi seseorang pemain lagi lagi kepada seorang pemain di posisi penyerang.
Mari kita imbas semula senarai senarai pemenang kasut emas dalam saingan Liga Super Malaysia semenjak edisi pertama (2004) sehingga kini.Fakta Ringkas Pemenang Kasut Emas Liga Super

- Indra Putra merupakan pemenang pertama kasut emas Liga Super semenjak ia diperkenalkan

- Dua pemain memenangi anugerah ini sebanyak dua kali iaitu Keita Mandjou (2005/06 dan 2006/07), Marlon Alex James (2007/08 dan 2013)

- Terdapat empat pemain warganegara Malaysia berjaya merangkul anugerah ini iaitu Indra Putra, Nizaruddin Yusof, Ashaari Samsudin dan Hadi Yahya. 

Walaubagaimanapun hanya Indra Putra seorang yang memenanginya walaupun bersaing dengan pemain import. Kerana tiga pemain yang lain memenanginya ketika FAM mengharamkan pemain import dalam saingan Liga Malaysia.

- Marlon Alex James pertama kali diisytiharkan pemenang kasut emas pada musim 2007/08. Apa yang menakjubkan selepas 5 tahun, pada 2013 dia sekali lagi memenanginya walaupun masih baru kembali ke Liga Malaysia setelah berhijrah ke liga luar.

- Dalam sejarah musim yang paling banyak gol oleh pemenang kasut emas ialah pada musim 2007/08 menerusi Marlon Alex James dengan 23 gol!

- Marlon juga merupakan penjaring kasut emas pada musim (2013) yang mempunyai catatan jumlah gol paling sedikit iaitu dengan 14 gol.

- Ini mungkin membuktikan Marlon Alex James merupakan antara penyerang paling berbahaya dalam sejarah Liga Malaysia?


Statistik Benua Pemenang Kasut Emas

- Asia : 5 kali
- Afrika : 6 kali
- Amerika Selatan : 5 kali

Mungkin dari statistik ini menunjukkan pemain pemain dari benua Afrika merupakan pemain yang mempunyai penyudah yang paling baik. Atau sesuai bermain di benua Asia? Atau mereka dipilih oleh pasukan disebabkan mempunyai fizikal yang baik? dengan bayaran yang murah berbanding pemain dari Amerika Selatan atau Eropah?

0 Comments for "Fakta Dan Senarai Pemenang Kasut Emas Liga Super 2004 - Kini"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top